Printer Friendly Version Српски музички фестивал у Амбасади (15. март 2019. године) @ 2 April 2019 08:28 AM

У организацији јапанског огранка светског Удружења клавирских педагога (World Piano Teachers Association Japan/WPTA), уз подршку Асоцијације за музичку сарадњу Србије и Јапана и Друштва Јапан-Србија, у Амбасади је 15. марта одржан Српски музички фестивал.

Фестивал је обухватио аудицију на којој су учествовале Кеико Наое и Јоко Нака које су на клавиру извеле дела нашег композитора Александра С. Вујића (1945-2017), а једна од пијанисткиња имаће могућност да учествује на Светској конференцији клавирских педагога која се традиционално одржава у Новом Саду.

Након аудиције је одржан концерт на коме су председница WPTA Рика Фукуда (клавир), председница Асоцијације и супруга бившег амбасадора Јапана у Београду Ецуко Цунозаки (виолина) и Ерико Хајакава (клавир) обучене у српске народне ношње извеле дела Александра С. Вујића, Исидора Бајића, Миленка Живковића и Корнелија Станковића, као и неке од познатих композиција из Србије, укључујући Тамо далеко. Изведена су и дела Ф. Листа (Љубавни сан, уз учешће сопрана Јукари Цукамуре) и Ј. Штрауса На лепом плавом Дунаву.

Амбасадор Ненад Глишић се у поздравном говору захвалио WPTA и председници јапанског огранка Рики Фукуди на организацији догађаја који промовише нашу музику и композиторе у Јапану (Рика Фукуда је 2016. године учествовала на 8. Светској конференцији клавирских педагога у Новом Саду). Посебно се захвалио и председнику Друштва Јапан-Србијa, бившем амбасадору Јапана у Србији и почасном грађанину Београда Тадаши Нагаију за подршку Друштва овом догађају, као и бившем амбасадору Јапана Тошио Цунозакију и његовој супрузи Ецуко Цунозаки која редовно наступа на догађајима овакве врсте у Амбасади.