Printer Friendly Version Уручење државног одликовања Р. Србије председници Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана Ецуко Цунозаки (12. април 2019. године) @ 15 April 2019 04:59 AM

Амбасадор Ненад Глишић уручио је 12. априла на свечаном пријему у просторијама Амбасаде државно одликовање Р. Србије златну медаљу за заслуге за дугогодишњи допринос промоцији Србије у Јапану и несебичну помоћ у организацији бројних догађаја везаних за нашу земљу Ецуко Цунозаки, председници Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана и члану Друштва Јапан – Србија.

Пред бројним угледним гостима и представницима јавног и културног живота амбасадор Глишић је истакао залагање Ецуко Цунозаки на промовисању музичке и културне сарадње две земље у периоду дужем од једне деценије, као и њено учешће у различитим хуманитарним манифестацијама и програмима у Србији и Јапану. Посебно је издвојио да је и као супруга амбасадора Јапана у Београду организовала бројне манифестације и концерте на којима је и сама учествовала као врсна уметница, а да је своје активности на повезивању две земље наставила и након повратка у Јапан.  

Ецуко Цунозаки се захвалила на додељеном признању за које је рекла да јој чини велику част, као и да не би могла да постигне све што је урадила без несебичне подршке многих људи, укључујући амбасадора Глишића и Амбасаду у Токију. Посебно је истакла своју захвалност свим грађанима Србије који су након разорног земљотреса и цунамија 2011. године пружили велику помоћ Јапану, чему је и сама била сведок у Србији и што је искуство које ће памтити целог живота. 

Председница јапанског огранка светског Удружења клавирских педагога (World Piano Teachers Association Japan/WPTA) Рика Фукуда на клавиру је извела химне Р. Србије и Јапана. Студенткиње Токијског универзитета за стране студије (Tokyo University of Foreign Studies/TUFS) у народним ношњама извеле су сплет српских народних игара на одушевљење окупљених гостију. Реч је о групи која већ више година успешно изводи наше народне игре, а први чланови су посетили Србију и учествовали на радионицама са КУД Бранко Цветковић управо захваљујући напорима Ецуко Цунозаки.

Председник Друштва Јапан – Србија и почасни грађанин Београда Тадаши Нагаи у здравици је истакао да је Србија још увек недовољно позната у Јапану, али да захваљујући залагању Ецуко Цунозаки на промовисању српске културе, а посебно српске музике, постаје препознатљива за бројне јапанске грађане.