Printer Friendly Version Пројекат „Лепа Србија“ у галерији ТЕН у Токију (26. април – 18. мај 2019. године) @ 12 July 2019 03:04 AM

На иницијативу уметнице Акико Кога која дужи низ година сарађује са Амбасадом на промоцији српске уметности у Јапану и организује и помаже гостовања јапанских уметника у Србији у периоду од 26. априла до 18. маја је реализован пројекат из три сегмента:
- Презентација о српској кухињи уз дегустацију српске хране 26. априла у галерији ТЕН у Токију коју је одржала  представница Амбасаде Тијана Нагато на јапанском језику обучена у народну ношњу из Шумадије, уз служење закуске коју је припремила за ову прилику (проја, кифлице, урнебес салата, руска салата, ајвар, ситни колачи, ракија). Догађају за који је владало велико интересовање присуствовало је четрдесет гостију који су пренели изузетно позитивне утиске о приказу Србије и послужењу.
- Објављивање брошуре на јапанском језику са рецептима за ускршњу трпезу под називом „Тијанин српски кувар : Српски Ускрс“. Брошура садржи поздрав амбасадора Ненада Глишића, осврте и сећања Тијане Нагато на Србију и објашњења о обичајима за Ускрс уз четири рецепта са фотографијама, као фотографије Акико Коге и других пријатеља који су подржали пројекат. Штампана је у 500 примерака и дељена бесплатно посетиоцима изложбе и презентације.
- Изложба „Лепа Србија“ о српској култури, природним лепотама, гастрономији и односима Србије и Јапана од 26. априла до 18. маја у галерији ТЕН у Токију на којој су изложени панели на јапанском језику о српским обичајима за славу, Ускрс и Божић и УНЕСКО културној баштини Србије, као и фотографије природних лепота, Николе Тесле и његових достигнућа, наших успешних олимпијаца,  традиционалних јела. Изложена је и јапанска застава са порукама подршке које су грађани Београда написали убрзо након великог земљотреса и цунамија у који су погодили Јапан 2011. године, као и предмети народне радиности, наиве, народна ношња, сувенири и текстови о Србији.

Пројекат су подржали председница Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана Ецуко Цунозаки, галерија ТЕН, Друштво Јапан Србија и други. Власник галерије ТЕН Кенићи Увасо је пренео задовољство првим представљањем Србије у овој галерији и изразио жељу за наставком сарадње и организовањем још једне изложбе и догађаја о Србији почетком наредне године.