Printer Friendly Version Час српског језика и радионица српске кухиње у Фуђимију, граду-побратиму Шапца (18. мај 2019. године) @ 12 July 2019 03:09 AM

На позив Фуђимија, града побратима Шапца у јапанској префектури Саитама који ће бити домаћин нашој рукометној и џудо репрезентацији пред Олимпијске и параолимпијске игре у Токију 2020. године, представница Амбасаде Тијана Нагато је 18. маја одржала час српског језика и радионицу српске кухиње за групу од 35 становника овог града.
Градоначелник Фуђимија Мицухиро Хошино је поздравио присутне и подсетио на дугу историју односа између Шапца и Фуђимија, као и на одличну сарадњу са амбасадором Ненадом Глишићем и колективом Амбасаде у Токију. Истакао је и заједничке уложене напоре да Фуђими постане град домаћин српским спортистима. Поздравио је редовно одазивање амбасадора и запослених у Амбасади да присуствују догађајима у Фуђимију, уз посебно истицање присуства амбасадора на локалном фестивалу  „Нанбатађо парк фестивал“ у 2018. године.
Тијана Нагато је становницима Фуђимија на јапанском језику представила Србију и њене туристичке знаменитости, а као део презентације одржала је и час српског језика уз употребу штампаних материјала са основним фразама и поздравима. Полазницима радионице српске кухиње представљене су карактеристике наше гастрономије уз заједничко кување јела по групама (проја, Карађорђева шницла, шопска салата, ситни колачи) и служење ајвара и ракије. Догађај су  помогли и ученици и професори Више школе за кулинарство града, као и чланови Међународног друштва пријатељства Фуђимија.