Printer Friendly Version Презентација Србије у средњој школи Когјокуша у Токију (5. јун 2019. године) @ 12 July 2019 03:22 AM

У организацији SIFA - Међународног удружења пријатељства општине Шинагава представнице Амбасаде Јелена Николић и Тијана Нагато су 5. јуна посетиле нижу и вишу средњу школу Когјокуша у Токију у циљу представљања Србије ученицима првог, другог и трећег разреда ове школе. Тијана Нагато је у ношњи из централне Србије на јапанском језику за 750 ученика школе детаљно представила историју и географски положај Србије, уз поређења са Јапаном и фокус на занимљивости за школску децу попут нашег ћириличног писма, изгледа народних ношњи и познатих личности из Србије, посебно Николу Теслу и Новака Ђоковића. Издвојена је и  међусобна помоћ две земље у невољама укључујући разорни земљотрес и цунами у Јапану 2011. године и поплаве у Србији 2014. године. Ученици су такође научили да се представе, поздраве и захвале на српском што ће моћи да искористе наредне године када наши спортисти буду учествовали на токијским олимпијским играма.
Школска библиотека је неколико седмица пре презентације у библиотеци направила „Кутак Србије“ у коме су изложени мапа Европе и књиге о историји и географији Балкана у којима се помиње Србија. С обзиром да школа није поседовала књиге о Србији, из Амбасаде смо библиотеци поклонили књигу групе јапанских аутора на јапанском језику „60 поглавља да бисте упознали Србију“, књигу на јапанском језику „Учимо да кувамо српску храну са Јеленом“ Јелене Јеремић и памфлет о Николи Тесли на јапанском језику који је приредио потпредседник Друштва Јапан – Србија Осаму Хирашита поводом изложбе Музеја Николе Тесле одржане почетком ове године у граду Хофу.
Руководство школе се захвалило Амбасади на посети и истакло да је, иако је реч о једној од приватних школа са најдужом традицијом у Токију (школа је основана 1863. године), ово прва посета представника стране амбасаде и да, с обзиром на показано значајно интересовање ученика, разматрају упућивање сличног позива и другим амбасадама  како би код деце унапредили сазнања о свету и подстакли интерес за међународну сарадњу.
Школа је објавила вест о представљању Србије на својој презентацији