Printer Friendly Version Филмови из Србије на Међународном филмском фестивалу у Нигати (1. и 2. јун 2019. године) @ 12 July 2019 03:43 AM

На 29. Међународном филмском фестивалу у граду Нигата у префектури Нигата  (31. мај – 7. јун) у посебном програму под називом Селекција Јапанско-српског фестивала филма (JSFF) 1. и 2. јуна приказано је девет кратких филмова из Србије и један кратки анимирани филм из Јапана - Вртлог, 2016, р. Емилија Грујић; Првак света, 2016, р. Лана Павков; Жмурке, 2018 и Љубав, 2017, р. Огњен Петковић; Сретан пут, 2017, р. Синиша Галић; Стеван М. Живковић, 2010, р. Владимир Тагић; Искон Анима Аетернам, 2015, р. Михајло Драгаш; Исти, 2017, р. Дејан Петровић; Фајронт, 2016, р. Милена Грујић  и јапански филм A Banal Man, 2018, р. Куруми Хакамада.
У уводној речи пред пројекцију филмове је представила Маи Секине из JSFF, а представници Амбасаде Јелена Николић и Ћихаја Ојаизу су упутили публику у основне информације о Србији и позадину тематике која је обрађена у филмовима. Представник JSFF Јакша Никодијевић је говорио о паралелама између јапанске и српске кинематографије, историјату Јапанско-српског фестивала филма и успешној размени која се остварује одржавањем фестивала са селекцијом јапанских и српских филмова у Србији и Јапану. Чланови жирија JSFF  - јапански режисер Акијоши Имазеки и глумица Хако Ошима су у разговору са публиком након пројекције поделили своје утиске о српским кратким играним, докуметражним и анимираним филмовима, њиховом виском квалитету и сличностима и разликама у приступу између јапанских и српских аутора. Режисер Имазеки, који је боравио у Србији 2016. године, препоручио је присутнима да посете Србију и упознају се са веома разноврсном културом и посебно са њеном гостољубивошћу. Пројекцијама наших филмова на фестивалу присуствовали су и представници фестивала јапанских кратких и дугометражних филмова који се одржава у граду Фукуи (префектура Фукуи, централни Јапан), који су пренели интересовање да и на њиховом фестивалу буду приказани српских филмови с обзиром да планирају да интернационализују фестивал од наредне године.  
Представници JSFF и Амбасаде такође су учествовали на радионици коју је организовао Колеџ за филм и медије (International Image Media College) из Нигате на челу са саветником у колеџу режисером Тао Нишимотом. Представници жирија и организатори фестивала су полазницима колеџа пренели утиске које су стекли у поступку селекције филмова, са посебним акцентом на аутентичност израза, свежину и начин приступа темама које су приметили код младих српских аутора, уз давање подстицаја студентима да буду храбри, да не зазиру од контроверзних тема и да пријаве своја остварења за JSFF у будућности. Организована је такође и посета колеџу и студијима у којима ученици стварају своја прва дела.