Printer Friendly Version 20. Међународни фестивал уметности за ученике средњих школа - радови ученика из Србије и уручење награде победници из Србије (7. август 2019. године) @ 9 August 2019 07:34 AM

У организацији јапанске невладине Међународне фондације за уметност и културу (International Foundation for Arts and Culture/IFAC) у Токију се одржава 20. Међународни фестивал уметности ученика средњих школа. Фестивал су ове године подржали Министарство за локалну администрацију и комуникације и Агенција Владе Јапана за културу. Од укупно 11.243 рада из Јапана и 93 рада из иностранства, награђено је укупно 500 радова од чега по један рад из сваке од 19 држава учесница. Најбољих 500 радова, укључујући и све радове из иностранства, изложено је од 7. до 18. августа у токијском Националном центру за уметност (National Arts Center, Tokyo).

На овогодишњем фестивалу по први пут су изложени и радови пет ученика из Србије – Милице Јовановић, Николије Станојевић и Сање Илић из Школе за дизајн у Београду и Јоване Степановић и Данице Милић из Школе примењених уметности из Шапца. 

Свечана церемонија доделе награда одржана је 7. августа у токијском хотелу Ritz Carlton уз присуство представника IFAC и чланова комисије и награђених ученика и њихових пратиоца и читање поздравних порука премијера Јапана, министра образовања, културе, спорта, науке и технологије, као и гувернера Токија и других јапанских префектура у чије име су такође додељиване награде.

Амбасадор Ненад Глишић је на церемонији уручио повељу и медаљу фондације нашој победници Милици Јовановић и пренео задовољство због учешћа ученика из Србије на фестивалу. Такође је пренео захвалност организаторима што су омогућили да ученица из Србије посети Јапан и да, поред стицања искуства учешћа на међународном фестивалу, добије прилику да упозна јапанску културу и да се дружи са вршњацима из Јапана и других земаља. 

Представници амбасада су доделили награде представницима својих држава (поред Србије, учестовали су и УК, Ирска, Шпанија, Русија, Белорусија, Кина, Израел, Египат, Индонезија, Малезија, Камбоџа, Вијетнам, Брунеји, Сингапур, Мјанмар, Лаос, Тајланд, Филипини). Спонзори фестивала су сносили трошкове путовања и боравка у Токију за победника и његовог пратиоца, а из Србије је церемонији присуствовала добитник награде Милица Јовановић (рад „Идентитет“, акрил) и њена наставница Весна Татар из Школе за дизајн.