Printer Friendly Version Сусрет првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића и министра спољних послова Јапана Таро Кона у Београду (15. август 2019. године) @ 21 August 2019 04:43 AM

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се 15. августа у Београду са министром спољних послова Јапана Таро Коном током његове једнодневне посете Србији.

Министар Дачић је изразио задовољство што је после 18 година један јапански министар посетио Србију и навео да та посета, као и најављено присуство председника Србије Александра Вучић на устоличењу јапанског цара Нарухита у октобру говори о продубљивању односа Београда и Токија.

„Поносни смо на дугу традицију политичких односа са Јапаном", рекао је шеф српске дипломатије и навео да се са јапанским министром договорио да 1882. годину, годину преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, установе као годину пријатељства две земље. Подвукао је да су билатерални односи Србије и Јапана све бољи и на политичком и економском плану и то уз појачан интерес јапанских инвеститора за српско тржиште.

Министар Таро Kоно је навео да би требало чешће организовати посете званичника две земље и захвалио је Дачићу на гостопримству.

"Наши односи су значајно продубљени од посете премијера Абеа прошле године", рекао је Таро Kоно и додао да је данас са шефом српске дипломатије разматрао начине на који могу да се унапреде билатерални односи у различитим областима, као и да се започну припреме за обележавање 140 година пријатељства.

Саопштење о разговорима на презентацији Министарства спољних послова Републике Србије