Printer Friendly Version Концерт LP Duo из Србије и јапанске пијанисткиње Аисе Иђири у Амбасади (1. новембар 2019. године) @ 5 November 2019 07:44 AM

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 1. новембра пред око четрдесет званица одржан концерт клавирског дуа из Србије LP Duo (Соња Лончар и Андрија Павловић) и јапанске концертне пијанисткиње Аисе Иђири (Aisa Ijiri). LP Duo је извео композиције са свог новог албума Duality који је ове године издао Universal Music Group, као и композицију Бојарка. Публика је имала прилике да чује и Шопена у извођењу јапанске пијанисткиње, а концерт је окончан заједничким извођењем у шест руку дела Ј. С. Баха Jesu, Joy of Man's Desiring.

Амбасадор Ненад Глишић се у поздравном говору захвалио Ецуко Цунозаки на организацији гостовања и промоцији наших уметника у Јапану, као и уметницима чијим је наступом истовремено обележен прелазак Амбасаде у нове просторије. 

Соња Лончар и Андрија Павловић су као LP Duo наступали широм света у концертним дворанама попут њујоршког Карнеги хола, Центра Кенеди у Вашингтону, сингапурског NUS, Данске краљевске опере, Театра у Копенхагену и др. Премијерно су извели преко 50 дела домаћих и страних композитора савремене музике. Добитници су награде Града Београда за стваралаштво младих, као и годишње награде Удружења музичких уметника Србије за најбоље младе уметнике. Компонују примењену музику за позориште, филм и телевизију, а објавили су осам албума у Србији, Хрватској, Данској и Холандији.

Аиса Иђири је званична уметница компаније Steinway&Sons, уметничка директорка Међународног пијанистичког фестивала у Токију и почасна представница Краљевског музичког колеџа у Лондону. Наступала је више пута и у Београду и сарађује са бројним пијанистима из Србије.

У организацији Асоцијације за промоцију музичке сарадње Србије и Јапана LP Duo и Аиса Иђири су такође наступили и на концерту одржаном 4. новембра у токијској концертној дворани Meguro Persimmon Hall у којој су извели дела Шопена, Листа, оригиналне композиције са албума Duality, дело швајцарског челисте и композитора Мартина Тилмана Until We Meet Again, као и композицију Милоша Раичковића.