Printer Friendly Version Концерт јапанско-српског дуета „Фуго" у Амбасади (21. новембар 2019. године) @ 20 December 2019 05:40 AM

Концерт српске музике дуета „Фуго" из Србије који чине Фумико Такешта и Александар Петровић одржан је у Амбасади 21. новембра у сарадњи с Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана коју води супруга бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки.

Амбасадор Ненад Глишић се у поздравном говору захвалио Ецуко Цунозаки на организацији гостовања српско-јапанског дуета и промоцији српске музике у Јапану, као и уметницима и њиховој спремности да наступе у Амбасади.

Фумико Такешта живи у Србији где је шест година учила хармонику и бави се истраживањем српске музике и игре. На концерту је представила различитости музике, игре и ношњи Шумадије, југа Србије и Врања, источне Србије и румунских утицаја. Александар Петровић је представио кавал и фрулу. Заједно су извели композиције традиционалне српске музике – „Ој, Мораво", „Меракли чочек", „Нишка бања", „Зајди, зајди" и друге. У извођењу „Јесењег лишћа" уметницима су се придружили и амбасадор Ненад Глишић на гитари и Ецуко Цунозаки на виолини.

У организацији Асоцијације за промоцију музичке сарадње Србије и Јапана и уз подршку Амбасаде и Друштва Јапан-Србија  FUGO је наступио и на два концерта у Токију - 22. новембра у Nakameguro GT Plaza Hall пред око 60 посетилаца и 24. новембра у културном центру Kyudo Kaikan пред око 150 посетилаца. На концерту одржаном 22. новембра представница Амбасаде Тијана Нагато је одржала презентацију о Србији, а на оба концерта посетиоцима су поред извођења наших традиционалних композиција представљени и наши инструменти и карактеристике традиционалне музике из Србије.

Планирано је да током наредне године у Јапану буде објављен и CD са снимцима наступа на овим концертима и студијским снимцима дуета FUGO.