Printer Friendly Version ПРИЈАВА БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ (измењено 12. маја 2020. године) @ 11 March 2020 03:34 AM

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике којом је као датум одржавања избора одређен 21.јун 2020.године.

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству и желе да гласају на парламентарним изборима који се у Републици Србији одржавају 21. јуна 2020. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште. Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије. Гласање се врши искључиво личним доласком у Амбасаду. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије. Законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те стога подсећамо да ће бирачко место у Амбасади Републике Србије у Токију бити отворено уколико овај услов буде испуњен.

Да бисте се пријавили за гласање у инсстранству, неопходно је да пре подношења пријаве на сајту Републичке изборне комисије https://upit.birackispisak.gov.rs/ уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом важећег пасоша или важеће личне карте Републике Србије, доставите Амбасади Републике Србије у Токију.

2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије важећег пасоша или важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на e-mail адресу: embassy.tokyo@mfa.rs

(сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)

- поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, 4-16-12 Takanawa,Minato-ku, 108-0074 Tokyo

- слањем факса на број: + 81-3- 3447-3573

- личним доласком у Амбасаду Републике Србије у Токију.

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 30. МАЈ 2020. ГОДИНЕ.