Printer Friendly Version ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ (24. март 2020. године) @ 24 March 2020 07:28 AM
У намери да становништву у Србији и иностранству олакша приступ садржајима из културе, имајући пре свега у виду спреченост обављања програмских активности установа културе, Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. Мера је донета у циљу што безболнијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије корона вируса и првенствено је намењена онима који су у било којој врсти изолације и грађанима који поштују меру останка код куће. На веб страници Министарства културе и информисања можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе Републике Србије:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-
 
као и приступом на веб сајт Дигитална солидарност 
https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/
 
Министарство културе и информисања је установило Претраживач културног наслеђа, који обезбеђује доступност информација о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести и значаја културног наслеђа.
 
Претраживач је доступан на српском и енглеском језику и приступа му се преко линка 
https://kultura.rs/
 
Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије ЦОВИД-19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно, корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима. Табелу са садржајима у дигитиланом облику (виртуелне туре, дигитални аудио и видео материјал, фортографије, текстве, 3Д скениране објекте и др) можете наћи овде

Српски филмови

Поред мене (2015, Стеван Филиповић, драма, 110 мин)

линк http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

Шишање (2010, Стеван Филиповић, драма, 98 мин)

линк http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

Шејтанов ратник (2006, Стеван Филиповић, фантастична комедија, 94 мин)

линк http://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE