Printer Friendly Version Улазак страних држављана на територију Републике Србије (14. мај 2020. године) @ 14 May 2020 12:04 PM

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19, затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Р. Србије.

1. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима који немају одобрен привремени или стални боравак у Републици Србији биће дозвољен улазак у Републику Србију ако поседују:

(1) негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију
и
(2) дозволу за боравак или транзит кроз Републику Србију коју издаје радно тело Владе Републике Србије, ако за то постоје нарочито оправдани разлози.
 
Најава, односно подношење захтева за ову категорију лица, врши се посредством њихових дипломатско-конзуларних представништава акредитованих у Републици Србији.

Деца страни држављани до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују горе наведен негативан тест.

Страни држављани који немају регулисан боравак у Републици Србији и којима је потребна дозвола радног тела Владе, више информација о процесу аплицирања за дозволу могу добити на мејл info.covid-19@gov.rs

2. Страни држављани који поседују одобрен привремени или стални боравак у Републици Србији за издавање дозволе за улазак у Србију могу да се обрате Амбасади Републике Србије у Токију, уз достављање потребних доказа (пасош, дозвола боравка, доказ о начину путовања, разлози хитности путовања и сл.).

Страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.

Страни држављани са регулисаним боравком у Републици Србији који уђу у Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији, на лични захтев и о сопственом трошку.

Поменута лица могу да уђу у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима):

- ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију,
- ако су у иностранству боравила не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести СО VID-19.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.