Printer Friendly Version Србија најзначајнији партнер Јапана у региону (24. децембар 2020. године) @ 24 December 2020 05:33 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић пожелела је данас добродошлицу новоименованом амбасадору Jапана у Србији Такахити Кацумати, нагласивши да је изузетно задовољна напретком билатералних и економских односа двеју земаља.

Билатерални односи Србије и Јапана резултат су традиционалног пријатељства, међусобног разумевања и узлазног тренда политичког дијалога, навела је Брнабић и додала да је лично задовољна изузетним успехом јапанских компанија на нашем тржишту.

Говорећи о највећој јапанској инвестицији у Србији и највећем светском произвођачу гума, компанији „Тојо тајерс“, чија је изградња недавно започела у Инђији, премијерка је нагласила да јапански инвеститори нису допринели само отварању радних места и трансферу технологије, већ и подизању нивоа професионалности и радне етике у Србији.

Поверење јапанских инвеститора вишеструко је значајно за нашу привреду, објаснила је председница Владе и нагласила да веће присуство компанија из ове земље директно утиче на раст српске економије.

Кацумата је потврдио да је Србија најзначајнији партнер у региону Западног Балкана и изнео став да Јапан принципијелно подржава економске реформе и евроинтеграције Србије и региона.

У том смислу, Кацумата је навео да данас на тржишту Србије послује неколико значајних јапанских инвеститора, а очекивање је да ће их у будућности бити и много више.

Брнабић је исказала захвалност на донацијама Јапана и подршци током епидемије вируса корона.

Она је пожелела пуно успеха у организацији Олимпијских игара у Токију наредне године и изразила очекивање да ће ова манифестација бити и прекретница повратка нормалном животу након епидемије.

Амбасадор Кацумата је захвалио председници Владе и институцијама Србије на подршци, а грађанима наше земље на пријатељству и истакао да ће током свог мандата настојати да учврсти партнерство и унапреди односе двеју земаља.


Београд,
23. децембар 2020.