Printer Friendly Version Фестивал посвећен Србији у граду-домаћину Србије Китакамију (24. децембар 2020. године) @ 24 December 2020 06:55 AM

У Китакамију, граду-домаћину  Србије у захвалност за подршку обнови након разорног земљотреса 2011. године, 20. децембра одржан је фестивал „Догађај пред олимпијске и параолимпијске игре  - Китаками & Србија“ у највећем градском тржном центру Ezuriko Shopping Center Pal. Гости из Токија су се укључивали преко видео линка из токијског студија ТВ Ивате Менкои због ограничења услед пандемије COVID-19.

У оквиру програма представница Амбасаде Тијана Нагато је одржала три презентације о Србији на јапанском језику са акцентом на туристичке потенцијале, културу и традицију, спорт и билатералну размену са Јапаном.  У више наврата је емитована порука отправника послова a.i. Иване Голубовић – Дубоке грађанима Китакамија у којој је подсетила да је посредством председника Пословне асоцијације Јапана и Југоисточне Европе (JSEEBA) Кихаћира Нишиуре сарадња недавно дефинисана и Меморандумом о разумевању између Олимпијског комитета Србије и града Китакамија и изразила захвалност на досадашњој подршци града Србији, као и спремности да дочекају атлетичаре Ивану Шпановић и Армина Синанчевића. Такође је емитован и видео о туризму у Србији који је обезбедила Амбасада, а грађани су имали прилику да виде и народну ношњу и предмете народне радиности које смо уступили организаторима за ову прилику.

Из Токија су се у програм укључили и прослављени бивши олимпијски прваци Јапана клизачица Мики Андо и бацач кугле Шигенобу Мурофуши који су говорили о својим искуствима на олимпијским и параолимпијским играма и сазнањима о Србији, уз савете грађанима како да дочекају српске олимпијце.

Локални медији Iwanichi Online и The Iwate Nippo пренели су вест о догађају, а град је на својој фејсбук страници такође поставио вест.