Printer Friendly Version Узлазни тренд билатералних односа Јапана и Србије (5. фебруар 2021. године) @ 5 February 2021 01:56 PM
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са новоименованим амбасадором Јапана у Србији Такахиком Кацуматом.
 
Селаковић је констатовао да билатерални односи Србије и Јапана у последњих неколико година бележе узлазни тренд, не само на плану политичког дијалога, већ и у области економске сарадње.
 
Министар је указао да је Србија веома задовољна због чињенице да билатерална економска сарадња добија на интензитету, уз пораст интересовања јапанских компанија за наше тржиште, реализацију значајних инвестиционих пројеката и отварање нових перспектива за повећање обима робне размене.
 
Селаковић је истакао да је за Србију од изузетног значаја подршка Јапана очувању српског културног, историјског и религијског наслеђа на Косову и Метохији.
 
Такође, Селаковић je нагласио да наша земља високо цени чињеницу да пријатељски Јапан, чак и током пандемије, није престао да пружа помоћ и подршку другим државама, међу њима и Србији.
 
Шеф српске дипломатије каже и да је Србија поносна на чињеницу да две земље имају веома дугу традицију међусобног пријатељства, као и да су постигле договор да се 1882, као година дипломатске преписке између краља Србије Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, установи као Година пријатељства Србије и Јапана. 
 
Министар Селаковић нагласио је да је Србија заинтересована да настави да и даље у истом духу јача сарадњу две земље, кроз међусобне контакте и дијалог о свим питањима од заједничког интереса.
 
 
Београд,
5. фебруар 2021. године