Printer Friendly Version Састанак са делегацијом јапанске групације "NIDEC Corporation"(9. април 2021. године) @ 9 April 2021 02:49 PM
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом јапанске групације "NIDEC Corporation" која у Новом Саду планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила. Председник Вучић је рекао да је долазак ове јапанске групације велики дан за Србију јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак већег доласка јапанских инвеститора у Србију.
 
Председник Вучић је нагласио да је за Србију веома важно што већ има два јапанска инвеститора, "Тоyo Tires"  у Инђији и "NIDEC Corporation" у Новом Саду, као и да долазак јапанских компанија само говори о томе колико је Србија добра дестинација за инвестиције.
 
"Ово је један од пројеката који суштински мењају нашу земљу", нагласио је председник Вучић и додао да се на довођењу ове корпорације радило дуже време.
 
Он је истакао да Србија тренутно има има два најважнија циља, да победи корону и да има што већи привредни раст, за шта је потребно да имамо што више инвестиција, посебно страних.
 
"Само у првој фази, Нидек ће запослити 480 људи и њихова примања ће бити значајно виша од просека у Србији. За нас је важно што је то тек почетак улагања и верујемо да је то тек 10 одсто онога што ће Нидек да уложи у Србији", нагласио је председник Вучић  и додао да га радује што је "NIDEC Corporation" најавио да ће од 1,5 милијарди евра инвестиција, више од пола бити за Србију.
 
Председник Вучић каже да ће "NIDEC Corporation" поред фабрике у Новом Саду изградити и развојно - истраживачки центар (РНД) у том граду и да ће бити потребно још технолошких, електротехничких и машинских факултета колико ће бити потребно инжењера у наредном периоду.
 
Након састанка размењен је Оквирни споразум између Министарства привреде и јапанске групације "NIDEC Corporation".
 
Ова инвестиција је у складу са "Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом" на којој јапанска влада тренутно ради, те је јапанска компанија добила велику подршку и од јапанске и од српске владе.
 
Kомпанија Нидек основана је 1973. године у јапанском граду Kјото, а данас је светски лидер у производњи свих типова електромотора са највећим уделом на глобалном тржишту за мале вретенасте моторе који напајају хард-диск погоне. "NIDEC Corporation" послује у више од 40 земаља, са приближно 340 компанија из групације и запошљава више од 120.000 људи широм света.
 
Састанку су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Јапана Такахико Kацумата.
 

Извор: Председништво Србије /  Фото: Димитрије Голл