Printer Friendly Version Концерт јапанске пијанисткиње Аисе Иђири у Амбасади (16. април 2021. године) @ 16 April 2021 09:46 AM

У сарадњи са Асоцијацијом за промоцију музичке сарадње између Србије и Јапана на челу са супругом бившег амбасадора Србије у Токију Ецуко Цунозаки у Амбасади је 15. априла пред око 25 званица уручен поклон јапанске концертне пијанисткиње Аисе Иђири Амбасади и одржан концерт на коме су изведене композиције Александра Вујића, Роберта Шумана, као и специјално за ову прилику компонованог дела “Peace” британске пијанисткиње и ауторке Мелани Спансвик (Melanie Spanswick). 

Отправник послова а.и. Ивана Голубовић - Дубока је у уводном говору изразила наду да ће Амбасада, након смиривања ситуације са пандемијом COVID-19, бити у могућности да настави да организује концерте и да промовише културну размену између Србије и Јапана. Посебно се захвалила јапанској пијанисткињи на одлуци да Амбасади поклони уметничко дело своје баке Сумико Такеи „Зимска песма“, калиграфију на златном ваши папиру, које је послужило и као инспирација за композицију „Сакура“ коју је Аиса Иђири премијерно извела у Београду у Задужбини Илије М. Коларца 2014. године. Аиса Иђири се захвалила на још једној прилици да гостује у Амбасади након концерта који је у новембру 2019. године одржала заједно са клавирским дуом из Србије LP Duo (Соња Лончар и Андрија Павловић). Посебно је изразила наду да ће њена веза са Србијом у којој редовно наступа од 2013. године и коју сматра својом другом земљом на овај начин наставити да јача. Ауторка дела Сумико Такеи, пијанисткиња Иђири и Ивана Голубовић - Дубока су званицама, међу којима је био и почасни генерални конзул Србије у Осаки Наохиде Уејама,  представили и званично поклон који је примила Амбасада.

Гости су такође имали прилику да дегустирају вина винарије „Александровић“, као и српске специјалитете.

Аиса Иђири је званична уметница компаније Steinway&Sons, уметничка директорка Међународног клавирског фестивала у Токију (TIPA, Tokyo International Piano Association) и почасна представница Краљевског музичког колеџа у Лондону. У Београду је наступала више пута и сарађује са бројним пијанистима и уметницима из Србије.