Printer Friendly Version КАМПАЊА ЗАШТИТЕ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ @ 10 September 2021 05:17 AM

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама кaтастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацји БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или  лице које неовлашћено користи српску имовину.

У Федерацији БиХ јавни позив за замену и успостављање нових земљишних књига се објављује само у Службеном листу Федерације БиХ и у дневним новинама које су доступне само  у Федерацији БиХ и то појединачно за сваку катастарску општину, тако да избегли и расељени Срби и њихови наследници немају сазнања да је њихово земљиште или земљиште предака предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.

Одбор за заштиту права Срба у  ФБиХ је саопштио да је велики број Срба остао без права у новим или замењеним земљишним књигама и да постоји реална могућност да избегли и расељени Срби и њихови наследници остану без права на земљишту и због институције одржаја. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ друго лице као самостални поседник стиче право власништва на земљи након периода од 10 или 20 године непрекидног поседовања.

Око 400.000 лица српске националности и даље полажу права на непокретности у ФБиХ (у власништву или у поседу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је рок за пријаву продужити до годину дана. Напомињемо да власничка тужбе код имовине не застарева и да је могуће, преко судског процеса, накнадно пријавити погрешан упис !

Обавештавамо све припаднике српског народа пореклом из Федерације БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве

Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске :

Телефон: +387 55 490- 940
Viber i WhatsApp: +387 65 090- 040

Email adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
Facebook i Instragam @kancelarijezapravnupomoc

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ

E-mail adresa:  odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook @srbiufederacijibih
Twitter @OdborF