Printer Friendly Version Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Јапана @ 24 October 2021 03:25 PM
Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Јапана на нивоу помоћника министра одржане су данас у видео формату.
У пријатељском и отвореном разговору размењена су мишљења о сарадњи Србије и Јапана у великом броју области билатералне сарадње. Оцењено је да су односи двеју држава у сталном успону, садржајни и вишеслојни и потврђена је спремност за даље јачање међусобног дијалога, размену посета на свим нивоима и даље интензивно повезивање привреда двеју држава, уз све значајније присуство реномираних јапанских компанија на нашем тржишту.
 
У сусрет 140. годишњици пријатељства Србије и Јапана у 2022. години,  када се обележава датум прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, оцењено је да овај важан јубилеј представља одличну полазну основу за даље свестрано унапређење наших односа.  С тим у вези, размењена су мишљења о предстојећим посетама и разноврсним активностима и пројектима које укључују економске пројекте и различите активности у сфери културе и уметности.
 
Српску делегацију је предводио в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић, а јапанску заменик генералног директора за Европу и амбасадор за Западни Балкан Кунихико Кавазу.