Printer Friendly Version Токио: Aмбасадорка Ковач учествовала на скупу о сексуалном и репродуктивном здрављу и правима (16. март 2022. године) @ 17 March 2022 12:40 PM
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач учествовала је на међународном семинару на тему сексуалног и репродуктивног здравља и права, одржаном у јапанском Парламенту, у заједничкој организацији Делегације ЕУ и НВО Јапанска организација за међународну сарадњу у планирању породице (JOICFP).
 
Овим поводом, обраћање су имали представници јапанског МИП (државни секретар Т. Сузуки), владајућих и опозиционих странака у Парламенту, НВО сектора и дипкора (амбасадори ЕУ, Норвешке, Француске, Ирске, Парагваја, Марока и Србије). 
 
Амбасадорка Ковач је, у свом обраћању, говорила о напредном законодавном оквиру и међународно признатим резултатима Србије када је реч о родној равноправности, о препознатим изазовима и успешним иницијативама наше државе на плану побољшања информисаности (ангажовање ромских жена медијатора) и јавног здравља (увођење бесплатне ХПВ вакцине). Поред тога, истакла је важност улоге организација цивилног друштва, које сарађују са надлежним институцијама, попут Министарства здравља, и доприносе унапређењу националних политика, као и позитивне примере медијских кампања у циљу подршке жртвама и елиминације сексуалног и родно заснованог насиља.