Printer Friendly Version Tокио: Aмбасадорка Ковач са председником Фондације Сумитомо Кићиземон Сумитомом (7. април 2022. године) @ 8 April 2022 08:06 AM
 
Амбасадорка Ковач састала се са председником Фондације Сумитомо Кићиземон Сумитомом, са којим је размотрила сарадњу на плану рестаурације и конзервације културне баштине Србије.
 
Амбасадорка Ковач изразила је захвалност председнику Сумитоми на подршци у  реализацији пројекта рестаурације фресака у капели краља Драгутина у манастиру Ђурђеви ступови, иначе компоненти добра светске баштине Унеска „Стари Рас и Сопоћани“, у којем је, с јапанске стране, учествовала историчарка уметности Саћи Шимада. Укратко је саговорнику представила историјат и кључну улогу српске културне баштине у неговању културног идентитета, с посебним освртом на манастире и културна добра на Косову и Метохији.
 
Говорећи о значају који Република Србија и њене институције придају очувању културног наслеђа,  позвала је Фондацију да се укључи у нове пројекте конзервације и рестаурације који су од велике важности за нашу земљу, указавши на то да сарадња у овој области изузетно доприноси јачању веза Србије и Јапана, који ове године обележавају 140 година пријатељства.
 
Фондација Сумитомо, основана 1991. године, подржала је велики број пројеката у Јапану земљама с циљем  заштите, очувања и рестаурације културних и уметничких добара од посебног значаја за будуће генерације.