Printer Friendly Version Амбасадорка Ковач на састанку Генералног комитета непрофитне организације ЕУ-Јапан Фест (6. април 2022. године) @ 8 April 2022 10:22 AM
 
У резиденцији амбасадора Ирске у Токију одржан је годишњи састанак Генералног комитета непрофитне организације ЕУ-Јапан Фест, који је био посвећен представљању активности ове НПО на плану снажења веза са европским престоницама културе, као и презентацији претходних и актуелних носилаца ове престижне титуле и градова кандидата.
 
Састанку су присуствовали чланови Комитета, у чијем саставу су амбасадори из земаља са европским престоницама културе и руководство јапанских корпорација које подржавају активности ЕУ-Јапан Феста.
 
У иступањима је истакнута позитивна и важна улога ЕУ-Јапан Фест у јачању културне размене и веза Јапана са Европом. Похваљени су резултати који су остварени током 30-годишњег рада и сарадње са Европским престоницама културе, кроз коју је прошло неколико десетина хиљада уметника. Оцењено је да, управо у временима изазова као што је пандемија, треба посветити пажњу култури и уметности, и радити на превазилажењу глобалних изазова путем ове врсте пројеката. Изражено је и задовољство због сарадње са Новим Садом, као и жеља, посебно јапанских представника, да га посете.
 
Амб. Ковач је, у свом обраћању, промовисала избор Новог Сада за Европску престоницу културе као првог града из земље кандидата за ЕУ. Упознала је са његовим концептом и главним пројектима, као и са претходно освојеним наградама у Европи. Изразила је задовољство што се, упркос одлагању, година у којој се реализује титула (2022.) поклапа са обележавањем важних годишњица - 140 година пријатељства између Србије и Јапана и 30 година рада ЕУ-Јапан Феста.
 
На догађају су емитоване промотивне и видео поруке које је послао тим Нови Сад 2022.
 
 
©Brian Scott Peterson