Printer Friendly Version Tокио: Aмбасадорка Ковач на прослави 50. годишњице оснивања града Фуђимија (10. април 2022. године) @ 13 April 2022 09:22 AM
 
У оквиру обележавања јубилеја 50 година од оснивања града Фуђимија, побратима Шапца, амбaсадорка Александра Ковач присуствовала је централној манифестацији у својству почасног госта, на позив градоначелника Мицухиро Хошина.
 
Амбасадорка Ковач је, у свом иступању, подсетила да ове године обележавамо 140 година пријатељства Србије и Јапана, као и 40 година од братимљења Фуђимија и Шапца и  захвалилa градоначелнику Хошину и његовим сарадницима на дугогодишњем улагању драгоцених напора на плану јачања веза са Шапцем и његовим грађанима. Изразивши жаљење због немогућности личног присуства свечаности делегације Шапца, услед пандемијских мера на снази у Јапану, истакла је да су Шабац и Фуђими у својој дугој историји братских односа исказали велику солидарност у тешким тренуцима за обе земље, нарочито 2011. године, након великог земљотреса у Тохоку региону, као и 2014. године, након катастрофалних поплава које су задесиле Шабац и Србију. У осврту на одржане Олимпијске и Параолимпијске игре, амб. Ковач се захвалила на одличним условима за припреме, срдачности и гостопримству на које је наша рвачка реперезентација наишла током боравка у Фуђимију, што је између осталог, допринело освајању медаље. 
 
Скупу су обратили и гувернер префектуре Саитама Мотохиро Оно, председник Парламента Саитаме Шинићи Накајаши, председник Парламента града Фуђими Такахиро Саито, заменик градоначелника Јошиаки Асаи, и градоначелник града Кавагое Joшиаки Каваи, док је на догађају био присутан велики број посланика Парламента Јапана, као и градоначелници великог броја градова Саитама префектуре.   
 
Приказана је и видео честитка градоначелника Шапца др А. Пајића.