Printer Friendly Version Сусрети амбасадорке Ковач на маргинама конференције “Our Ocean”, Палау (12-14. април 2022. године) @ 19 April 2022 03:06 PM
 
Уочи и током одржавања 7. међународне конференције “Our Ocean”, у ко-организацији Палауа и САД у граду Корору, амбасадорка Републике Србије у Палауу на нерезиденцијалној основи Александра Ковач реализовала је билатералне сусрете са званичницима Палауа током којих је, у веома срдачној атмосфери, размотрен пресек стања односа и могућности за унапређење сарадње наше две земље. Поред председника државе Сурејнџела С. Випса Млађег, амбасадорка Ковач сусрела се са бившим председником Томијем Ремењисауом, председавајућим Дома посланика Сабином Анастасиом, државним министром у Министарству иностраних послова Густавом Аитаром, министром здравља и услуга Џафаром Ухербелауом, послаником Сената Мејсоном Випсом (на челу Комитета за спољне и државне послове), послаником Сената Казукијем „Топс“ Сугином (задуженог за заједнице, културу, омладину и спорт), председником Националног олимпијског комитета Франком Кјотом и генералном секретарком Националног олимпијског комитета Баклаји Темегли.
 
Амбасадорка Ковач је у разговорима похвалила приметне напоре Палауа да реализује Конференцију након њеног одлагања због пандемије и изразила захвалност на топлом гостопримству. Уз захвалност на ставу Палауа у вези са питањем Косова и Метохије, изразила је спремност Србије да настави да јача и развија односе и пријатељство, на основама већ постојећих билатералних споразума који се, између осталог, односе на области образовања, науке, омладине и спорта. Истакла је да у погледу заштите животне средине и борбе против климатских промена, као приоритетних питања за опстанак острвских земаља, наше две земље могу да остварују конструктивну сарадњу у оквиру међународних организација, попут Уједињених нација.