Printer Friendly Version Tокио: Изложба и концерт “Повезивање срца две земље путем уметности” поводом јубилеја 140 година пријатељства Србије и Јапана (22. април 2022. године) @ 26 April 2022 08:34 AM
 
Поводом 140 година пријатељских односа Србије и Јапана, Амбасада Србије је, у Грађанском центру Акасака у Токију, организовала  изложбу и концерт “Повезивање срца две земље путем уметности”. 
 
Чланице фолклорног ансамбла Силанган са Токијског универзитета за стране студије извеле су сплет српских народних игара из Шумадије, док су позната флаутисткиња Јуки Саито, виолончелиста Шинсуке Усуи и пијаниста Кенђи Канемасу извели дела српских композитора и традиционалне композиције, као и неколико популарних јапанских мелодија.
 
Преко двеста посетилаца имало је прилику да ужива у савременим композицијама Александра Вујића “Валцер” и “Српско коло” и звуцима песама “Април у Београду”, “Тамо далеко”, “Што се боре мисли моје”, “Под гором се шетало девојче”, “Шева и “Марш на Дрину”, а посебну пажњу привукла је изведба јапанске песме “Шушти, шушти бамбусов лист”, коју је виолончелиста отпевао на српском и јапанском језику. 
 
Пре концерта посетиоци су имали прилику да виде изложбу фотографа  Такафуми Кана, члана Друштва фотографа Јапана, насталих током његове посете Србији 2019. године, под окриљем програма “Уметници у резиденцији” у оквиру пројекта “Нови Сад  - Европска престоница културе 2021/2022”.
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач је, поздрављајући присутне, истакла да су односе Србије и Јапана у претходних 140 година обележила два мотива: узајамни осећај солидарности и културно-уметничка размена, који су довели до приближавања два народа путем језика универзалних осећања и вредности које човечанство негује од свог постанка.  Амбасадорка је посебно захвалила уметницима који су својим сјајним изведбама и делима оправдали назив манифестације и инспирисали све присутне на још чвршће повезивање и међусобно разумевање.  
 
Амбасади су у организацији манифестације велику подршку пружили Oпштина Минато, Асоцијација за музичку размену Јапан - Србија, Друштво Јапан - Србија, Друштво фотографа Јапана и Токијски универзитет за стране студије. Подршку организацији концерта пружили су и студенти универзитета Тојо Еива и Аојама Гакуин и други пријатељи Амбасаде.