Printer Friendly Version Презентација пројекта уметничке размене Србије и Јапана у Амбасади (13. јул 2022. године) @ 14 July 2022 04:10 AM
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је презентација планиране изложбе радова групе јапанских савремених уметника, која ће бити отворена 12. августа у Музеју савремене уметности Војводине. Изложба ће бити реализована у оквиру програма Нови Сад-Европска престоница културе и Дунавски дијалози и у сарадњи са ЕУ-Јапан Фестом, непрофитном организацијом која више од 30 година ради на културној размени Јапана са градовима који носе ову престижну титулу.
 
Поздрављајући присутне, амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач изразила је задовољство због тога што ће изложба јапанских уметника у Новом Саду бити остварени током године када обележавамо 140 година пријатељства Србије и Јапана. Навела је да је концепт целог пројекта Нови Сад- Европска престоница заснован на мостовима, а да упознавање различитих култура путем универзалних уметничких израза представља најбољи начин да се мостови између географски удаљених земаља и народа изграде и сачувају. Захвалила је ЕУ-Јапан Фесту на подршци и томе што су, путем Кизуна стипендије, омогућили долазак ауторке изложбе и кустоса у Јапан.
 
Програмски директор ЕУ-Јапан Феста Саори Хакода представила је програм ове НПО, истакавши изузетно продуктивну сарадњу са тимом Нови Сад- Европска престоница културе. 
 
Ауторка изложбе Весна Латиновић и кустоси Ксенија Маринковић и Томохиро Окада детаљно су представили концепт и садржај изложбе, нагласивши да се ради о једној од најзначајнијих и највећих изложби радова савремених јапанских уметника у Србији.
 
Презентацији су присуствовали галеристи, историчари уметности и уметници чији су радови део изложбе.