Printer Friendly Version Србија и Јапан посвећени развоју пријатељских односа (28. септембар 2022. године) @ 29 September 2022 12:08 PM
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас, у разговору са премијером Јапана Фумиом Кишидом, да јој је част што је представљала Србију на државној сахрани Шинза Абеа, који је био наш велики пријатељ и урадио много за јачање партнерства и политичких и економских односа двеју земаља.
 
Брнабић је на састанку у државној вили Акасака навела да је у Токију разговарала и са привредницима који улажу у Србију, и додала да смо поносни на то што смо код нас послују компаније попут „Нидека“, „Јазакија“, „Тојо тајерса“ и многих других, које у Србији запошљавају 4.000 људи.
 
Кишида је, исказавши захвалност премијерки Србије због доласка на државну сахрану Шинза Абеа, напоменуо да је бивши јапански премијер посетио Србију 2018. године, након чега су јапански инвеститори увећали своја улагања у Србију.
 
Он је додао да Србија и Јапан обележавају 140 година дипломатских односа, те у складу са тим указао на пријатељство и сарадњу двеју земаља.
 
Председница Владе разговарала је јутрос у Токију и са представницима Парламентарне лиге пријатељства Србија–Јапан о свим питањима која се тичу односа двеју земаља.
 
Брнабић је на радном доручку подсетила на то да је управо јуче био дан када су пре 140 година успостављени пријатељски и дипломатски односи двеју земаља.
 
Волела бих да чујем од вас како Јапан гледа на сва дешавања у Европи и на изазове са којима се сви у свету суочавамо, рекла је премијерка, преневши својим саговорницима захвалност на посвећености грађењу пријатељских веза са Србијом, оценивши да нам то много значи у сваком смислу – политички, економски и људски.
 
Парламентарну групу пријатељства са Србијом у јапанском парламенту већ годинама води Ићиро Аисава, а састанку су присуствовали и посланици Минору Куићи и Хирофуми Рју, почасни генерални конзул Србије у Осаки и председник компаније „Kincho“ Наохиде Уејама, као и бивши амбасадор Јапана у Србији Тадаши Нагаи, који је и председник Друштва Србија–Јапан и почасни грађанин Београда.
 
Аисава је пожелео добродошлицу председници Владе Србије и поручио да ће он и даље својим деловањем доприносити развоју односа Србије и Јапана.
 
Брнабић је данас у Токију разговарала и са министром за дигитализацију Јапана Таро Коном о важности дигитализације и развоју електронске управе, који су кључни за грађане и привреду.
 
Радујемо се почетку имплементације „Ninja“ акцелератора (Next INnovation with JApan), тромесечног акцелераторског програма намењеног стартапима у фази интензивног раста, који спроводи „Дигитална Србија“ у партнерству са JICA (Japan International Cooperation Agency), навела је она.
 
Премијерка је јапанском министру представила потенцијале Србије у области дигиталне трансформације, а посебно могућности за сарадњу у области вештачке интелигенције са српским Институтом за вештачку интелигенцију и БИО4 кампусом.
 
Она је свом саговорнику поклонила Монографију о 140 година дипломатских односа, које две земље обележавају ове године, као и српско вино намењено за јапанско тржиште, док је Коно узвратио рођенданским поклоном за премијерку.
 
Извор/Фото: https://www.srbija.gov.rs /Танјуг