Printer Friendly Version Даља изградња економских и политичких веза са Јапаном (28. септембар 2022. године) @ 29 September 2022 12:17 PM

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је током дводневне посете Јапану имала важне разговоре са званичницима те земље и да се нада да ће они допринети даљем развоју билатералне сарадње.
 
Брнабић је у обраћању новинарима пренела да је и у тим сусретима у фокусу било питање Украјине и става Србије према том питању, додавши да куриозитет на овим политичким састанцима, међу којима је и онај са премијером Јапана Фумиом Кишидом, јесте да је та тема и те како присутна.
 
Састанци у Јапану су били добра прилика да још једном образложим принципијелну позицију Србије, навела је премијерка и изразила наду да ће то бити корисно јер је Јапан земља где долазак инвеститора зависи од препоруке владе.
 
У том контексту, Брнабић је оценила да је састанак са јапанским премијером био добар и да ћемо искористити ове разговоре да даље градимо политичке и економске везе са Јапаном.
 
Такође, како је пренела, на радном доручку са представницима Парламентарне лиге пријатељства Јапана и Србије имала је прилику да образложи принципијелан и јасан став Србије по питању Украјине, што ће, како је рекла, допринети да се наша позиција боље разуме и да нема никакве ефекте на додатне инвестиције Јапана.
 
Она је у складу са тим додала да се у Србију враћа са доста оптимизма да ћемо имати добре вести у вези са јапанским улагањима, ако не у овој, свакако у идућој години.
 
Јапанска политика је доста другачија од оне у Европи и другим крајевима света. Не врше притисак, али су заинтересовани да чују каква је наша позиција, због чега нисмо увели санкције Русији, како се наша позиција поклапа са њиховом, а она је у суштини иста, предочила је Брнабић.
 
Ни ми нисмо неутрални по том питању. Наша позиција је јасна, придружили смо се резолуцијама УН и декларацијама ЕУ и осудили агресију, подсетила је премијерка и напоменула да је Министарство спољних послова Србије јасно рекло да нећемо признати резултате референдума у украјинским регионима.
 
Према њеним речима, једина разлика је у томе што не желимо да уведемо санкције Русији, а за то имамо добро образложене разлоге.
 
Премијерка је навела да је отворен позив јапанској царској породици да посети Србију, а да је позив за посету упутила и свом јапанском колеги.
 
Она је подсетила на то да је раније данас имала састанак са бившим министром спољних послова, а сада министром за дигитализацију Јапана Таро Коном, који је 2019. године посетио Србију.
 
Разговарали смо о томе да би било добро да потпишемо споразум о сарадњи јапанске Агенције за дигитализацију и наше Канцеларије за ИТ и еУправу и то ће можда бити прилика да он поново посети Србију, рекла је Брнабић.
 
Председница Владе је поручила да ће настојати да наша земља настави да негује односе са Јапаном јер су нам ти односи, и економски и политички, важни.
 
Извор/Фото: https://www.srbija.gov.rs