Printer Friendly Version Делегација града Шапца у четвородневној посети Фуђимију поводом четрдесетогодишњице братимљења два града (23. октобар 2022. године) @ 24 October 2022 06:42 AM
 
Делегација града Шапца, предвођена градоначелником Александром Пајићем, боравила је у четвородневној посети Фуђимију (20-23. октобра) поводом обележавања четрдесетогодишњице братимљења два града.
 
У Фуђимију је, 22. октобра, одржан локални фестивал, на којем је поред делегације Шапца, почасни гост била и Амбасада Републике Србије.
 
Амбасадорка Александра Ковач је на церемонији отварања фестивала указала на важне јубилеје за билатералне односе Србије и Јапана које прослављамо ове године и захвалила Фуђимију и Шапцу што су на посебан начин допринели јачању веза две земље и народа. Kao светао пример истакла је солидарност коју су кроз историју својих односа показивали Шабац и Фуђими, посебно истакавши недавно откривени историјски податак да је у току Првог светског рата у селу Мизутани, које је једно од три села претеча Фуђимија, прикупљана помоћ Србији, која је затим послата преко Црвеног крста Јапана. Истакла је и улогу Фуђимија као града домаћина нашој рвачкој репрезентацији уочи Олимпијских игара у Токију. Поздравила је напоре који су усмерени ка јачању економских односа и сарадње, путем  јапанских инвестиција попут компаније Јазаки, која у Шапцу има своју фабрику.
               
Градоначелници два града говорили су о историјату братских односа и плановима за даље јачање сарадње, почев са реализацијом програма размене ученика, о чему је током посете потписан меморандум о разумевању.
 
Након церемоније отварања, организован је обилазак фестивала, зграде културног центра и библиотеке града, као и свечана вечера.
 
Током боравка у Јапану, делегација Шапца посетила је и Амбасаду Републике Србије у Токију.