Printer Friendly Version Вече „Ракуго и музика“ у Амбасади Републике Србије (16. Новембар 2022. године) @ 17 November 2022 06:30 AM
 
У оквиру обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, у Амбасади је, 16. новембра 2022. године, одржано вече „Ракуго и музика“, уз наступ Ракуго мајстора Санјутеија Ракумара, сопрана Такако Хираоке и пијанисткиње Јошико Кадоте.
 
Наступ у Амбасади организован је након што су уметници, у септембру ове године, боравили у Србији где су промовисали јапанску културе Едо периода и традиционалну форму шаљивог приповедања Ракуго.
 
Амб. Ковач је, поздрављајући присутне, истакла да музика и хумор пронађу начин да превазиђу културолошке разлике и језичке баријере, и да нам је драго што су уметници наишли на топао пријем у неколико градова у Србији. Захвалила је Удружењу за промоцију јапанске културе путем Ракуга, Удружењу за унапређење музичке размене између Србије и Јапана и бројним спонзорима што су омогућили тако посебну прилику за публику у Србији, али и на догађају у Амбасади.
 
Бивши амбасадор Јапана у Србији и потпредседник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тошио Цунозаки пренео је, у свом обраћању, утиске са гостовања у нашој земљи и захвалио Амбасади на подршци.
 
Међу песмама које су извеле музичке уметнице нашле су се и „Шушти, шушти бамбусов лист“ и „Што се боре мисли моје“, а Ракуго мајстор је у свој шаљиви монолог укључио и неколико анегдота из Србије.
 
Гости су, након наступа, имали прилику да дегустирају српска вина и специјалитете.