Printer Friendly Version Посета амбасадорке Ковач Осаки (23. и 24. новембар 2022. године) @ 25 November 2022 09:21 AM
 
Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач боравила је, на позив Јапанске фондације у службеној посети префектури Осака.
 
Амбасадорка се састала са Јошимасом Куријамом, градоначелником града Тађирија, са којим је разговарала о могућностима за сарадњу и припремама префектуре Осака за Светску изложбу Експо која ће се одржати 2025. године и посетила традиционални градски фестивал.
 
Амбасадорка Ковач је потом одржала специјално предавање на Кансаи институту Јапанске фондације за учење јапанског језика, смештеног у овом граду, поводом прославе 25 година од његовог оснивања. Обраћајући се полазницима програма учења јапанског језика за дипломате, државне службенике из других држава, истраживаче и студенте постдипломских студија на размени, амбасадорка је говорила о свом искуству током усавршавања на Институту и истакла значај учења језика и упознавања са другим културама, које води ка већем степену разумевања и приближавања географски удаљених земаља. Захвалила је руководству Јапанске фондације на преданом раду и одличним програмима, међу чијим полазницима су бројни данашњи амбасадори и државни службеници на високим позицијама.
 
Другог дана посете, амбасадорка Ковач имала је прилику да види будућу локацију  Светске изложбе у Осаки и разговарала са Манацуом Ићинокијем, замеником генералног секретара Јапанске асоцијације за Светску изложбу 2025. године, о организационим плановима домаћина и планираном учешћу Републике Србије.