Printer Friendly Version Посета дечјег хора из Хирошиме Амбасади (25. новембар 2022. године) @ 28 November 2022 07:28 AM
 
Чланови дечјег хора „Панова фрула из Сенде“ из Хирошиме посетили су, у пратњи родитеља и диригента, Амбасаду Републике Србије у Токију. Повод за посету био је планирани наступ овог хора у Новом Саду током следеће године, који ће бити реализован уз подршку непрофитне организације ЕУ-Јапан Фест, укључене у развијање сарадње Јапана са европским престоницама културе.
 
Амбасадорка Александра Ковач изразила је задовољство што ће грађани Србије бити у прилици да се увере у таленат и симболику порука коју чланови хора шаљу свирајући на инструментима направљеним од дрвета које је преживело атомско бомбардовање Хирошиме 1945. године.
 
Оценила је да ове поруке кореспондирају са нашим народом, будући да је и Србија прошла кроз многе тешке периоде у својој историји. Важно је да сви будући нараштаји науче и запамте те важне историјске лекције, како би овај наш свет боље разумео вредност мира, истакла је амбасадорка Ковач.
 
Шузо Суми, један од председавајући Комитета ЕУ-Јапан Феста захвалио је, у име своје организације и хора, на пријему и истакао да се радују посети Србије и јачању веза два народа.
 
Сарадница Амбасаде Тијана Нагато одржала је презентацију о култури, обичајима и гастрономији Србије, а присутни су имали и прилику да науче неке од основних речи на српском језику.
 
Хор је током посете извео неколико композиција, укључујући и „Шушти, шушти бамбусов лист“, јапанску народну песму препевану на српски језик.