Printer Friendly Version Прво предавање у циклусу „Србија у очима Јапана“ посвећено средњовековној Србији кроз визуелну уметност (12. децембар 2022. године) @ 13 December 2022 06:53 AM
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржан је прво у низу предавања под називом “Србија у очима Јапана”, на којима ће jапанској публици бити представљено на које све начине и у којим облицима Србија инспирише појединце у Јапану. Тема инаугурационог предавања била је „Средњовековна Србија кроз визуелну уметност“, а главне говорнице биле су историчарка уметности Саћи Шимада и манга уметнице Јо Намики и Јагумо Цуђи.
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач истакла је да овај циклус започињемо у години у којој славимо 140 година пријатељства Србије и Јапана, чије су билатералне везе успостављали и продубљивали управо појединци које су две овако удаљене културе и два посве различита идентитета узајамно опчињавали.
 
Изразила је захвалност професорки Саћи Шимади, стручњаку за средњовековну Србију, која је говорила о породичној историји лозе Немањића, представљеној на фрескама у Капели краља Драгутина у Манастиру Ђурђеви ступови, компоненти добра ”Стари Рас и Сопоћани” са Листе светске баштине Унеска. Подвукла је значај два значајна пројекта рестаурације фресака у којима је учествовала Шимада – у споменутој Капели краља Драгутина и у цркви Вазнесења Господњег у Великом Крчимиру, а који су реализовани прошле и ове године, уз финансијску подршку Фондације Сумитомо и компаније Кинћо, на чијем челу је почасни генерални конзул Републике Србије Наохиде Уејама.
 
Амбасадорка је захвалила и уметницама Јо Намики и Јагумо Цуђи на представљању симбола и инспирације коју су пронашле у српској средњовековној естетици и које су уврстиле у свој мобилни манга стрип „Флорина бела свадба“. Истакла је да је радује откриће да манга, коју воле млади и у Србији, може да буде место додира и преплитања наших култура.
 
Након презентација приређен је коктел за званице, међу којима су били почасни генерални конзул Уејама, представници Фондације Сумитомо, бројни књижевни уредници, историчари уметности, писци, илустратори, манга уметници, фотографи и поштоваоци српске културе и уметности.