Printer Friendly Version Уручен Орден српске заставе другог степена Јасушију Акашију (15. децембар 2022. године) @ 16 December 2022 04:47 PM
 
На свечаној церемонији одржаној у Амбасади Републике Србије у Токију, амбасадорка Александра Ковач уручила је Јасушију Акашију Орден српске заставе другог степена, којим га је председник Републике Србије одликовао за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана.
 
Амбасадорка је истакла да Србија жели да изрази своју искрену захвалност и поштовање према преданом раду Јасушија Акашија у својству специјалног представника генералног секретара Уједињених нација Бутрос Бутрос Галија за бившу Југославију. Оценила је да је Акаши својим неуморним и вишедеценијским хуманитарним и миротворним ангажманом, као једини јапански држављанин који је два пута служио као специјални представник генералног секретара УН, задужио Јапан и међународну заједницу.
 
Подсећајући да је пре неколико дана обележен Међународни дан неутралности, амбасадорка је подвукла да је кључна улога Уједињених нација управо да обезбеди услове и изградњу платформе за мировне преговоре, као и да спроведе превентивну дипломатију. У овоме, како је рекла, видимо специјалну улогу Јасушија Акашија, који је имао тежак задатак да комуницира са зараћеним странама у Босни и Херцеговини током мандата 1994-1995. године, као и да је, обављајући дужност, остао доследан слову своје мисије и мандата УН.
 
Додала је да данас, четврт века касније, шест југословенских република као суверене државе гаје добросуседске и мирољубиве односе, тежећи да превазиђу турбулентну прошлост, нерешена питања и различите ставове, а да је овој врсти сарадње и разумевања свакако допринео и Акаши.
 
Амбасадорка је закључила да ће Јасуши Акаши, у години када обележавамо јубилеј 140 година билатералних односа између Србије и Јапана, бити упамћен као један од истакнутих Јапанаца који је допринео изградњи и продубљивању пријатељства наша два народа и државе.
 
Након церемоније уручења ордена, приређен је пријем на којем су гости имали прилику да пробају српска вина и специјалитете.
 
Химне Јапана и Србије извели су Хисако Јошикава на флаути и Шунђи Саегуса на контрабасу, а током пријема су свирали српску песму Тамо далеко, јапанску народну песму  Шушти, шушти бамбусов лист, која је препевана и на српски језик, као и специјалну композицију коју је Јошикава посветила Србији. 
 
Међу присутним гостима били су председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава, амбасадор Босне и Херцеговине Синиша Берјан, градоначелник токијске општине Минато Масаки Такеи, председник Друштва пријатељства Јапана и Србије Тадаши Нагаи, чланови руководства Друштва, бивши амбасадори Јапана у Србији и другим земљама света, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, представници академске заједнице и медија и пријатељи Амбасаде.