Printer Friendly Version Представници Секретаријата за градски превоз Града Београда и тима Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) посетили Амбасаду (25. јануар 2023. године) @ 30 January 2023 05:01 AM
 
Седам представника Секретаријата за градски превоз Града Београда је у склопу трогодишњег пројекта техничке сарадње Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) усмереног на модернизацију јавног градског превоза Града Београда (PROMOD), боравило у центру у Јокохами на десетодневној обуци. Програм боравка у Јапану заокружен је посетом нашој Амбасади у Токију, где су у разговору са амб. Ковач, размењени утиске о посети и обуци у Јапану. 
 
Амб. Ковач је, и овом приликом захвалила представницима JICA представницима на континуираној посвећености и дуготрајној плодној сарадњи у реализацији многобројних пројеката, који су имплементирани уз ангажман Канцеларије JICA за Балкан. Подсетила је на остварене квалитетне резултате у повезивању и размени кроз механизам  упућивања JICA волонтера у Србију.
 
Амб. Ковач је истакла симболички значај тзв. жутих аутобуса које је Јапан обезбедио 2002. године у форми бесповратне помоћи, који су и даље у употреби као превозно средство Београђана. Констатовала је да је у тренутној ситуацији, са брзим ширењем града и порастом становништва, својеврстан изазов оптимално одржавање јавног превоза у складу са реалним потребама. Поздравивши присутне, закључила је да овакав вид обуке, уз могућност посете Јапану, обезбеђује реално сагледавање предности других система, и степен њихове примењивости у домаћим оквирима.