Printer Friendly Version Амбасада Републике Србије у Јапану бесплатно издаје параметре за мобилну апликацију ConsentID @ 2 February 2023 03:21 AM
Поштовани грађани,
Oбавештавамо вас да ће Амбасада Републике Србије у Токију од 01. фебруара 2023.  бесплатно издавати параметре за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Пријава на порталу еУправе преко мобилне апликације ConsentID омогућава коришћење свих електронских услуга, што није случај уколико се пријава врши само корисничким именом.
 
Да ли сте знали да од сада можете постати еГрађанин у само три корака?
1. Региструјте кориснички налог
Регистрацију можете обавити самостално на Порталу еИД:
https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna
•             Корисничким именом и лозинком, прилагањем очитаног скенираног или фотографисаног личног документа (пасош или лична карта)
•             Квалификованим електронским сертификатом
 
2. Активирајте мобилну апликацију ConsentID
•             Преузмите мобилну апликацију ConsentID  са App Store/Google Store
•             Активирајте мобилну апликацију ConsentID скенирањем QR кода или ручно упишите параметре
Параметре и QR код за активацију мобилне апликације ConsentID можете добити у Амбасади Републике Србије у Токију.
3. Активирајте квалификовани електронски сертификат у клауду
Након што активирате мобилну апликацију ConsentID, можете самостално активирати квалификовани електронски сертификат у клауду. Више информација о квалификованом сертификату за електронски потпис у клауду и потписивању докумената у клауду доступно је овде.
Ко је еГрађанин?
 
еГрађанин може да постане сваки грађанин Републике Србије који поседује валидан биометријски документ (лична карта или пасош) и има навршених 16 година живота као и страни држављанин који има привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.
еГрађанин на основу јединственог налога на Порталу еИД може да приступа свим повезаним порталима: Портал еУправа, ЛПА, еЗдравље, Мој ес Дневник, еФактура и Моја прва плата.
еГрађанин има на располагању три начина пријаве:
·         1.Корисничким именом и лозинком
·         2.Мобилном апликацијом ConsentID
·         3.Квалификованим електронским сертификатом
 
 
еГрађанину је на располагању еСандуче Портала еУправа за електронски пријем докумената као и апликација за потписивање докумената у клауду.
еГрађанин који је активирао мобилну апликацију ConsentID и квалификовани електронски сертификат у клауду може да електронски потписује документа без читача и картица. еГрађанин није везан за рачунар већ електронску управу може да користи са свог мобилног уређаја.