Printer Friendly Version Амбасадорка Ковач поздравила учеснике финални онлајн догађај Demoday, у оквиру промоције NINJA (Next Innovation with Jаpan) пројекта Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) (3. фебруар 2023. године) @ 6 February 2023 12:16 PM
 
Јапанскa агенцијa за међународну сарадњу (JICA), посредством њене Канцеларије за Балкан са седиштем у Београду, је у партнерству са Иницијативом ,,Дигитална Србија (DSI)“, 3. фебруара реализовала финални онлајн догађај Demoday, у оквиру промоције NINJA (Next Innovation with Jаpan) тромесечног акцелераторског програма, намењеног стартапима у фази интензивног раста, међу којима је представљено седам стартапова из Србије - SmartWatering Tapni, ZenHire, DATA DO, OmniShop, Digital Spark, Easypass. 
 
Позиву JICA на учешће се одазвала и Амбасада Србије у Јапану, као и Амбасада Јапана у Србији, уз Јапански пословни савез у Србији (JBAS), поред обезбеђене подршке од стране Asia Africa Investment&Consulting, Rakuten Europe и Mitsubishi UFJ Research and Consulting. У уводном делу догађаја, уз амбасадора Такихика Кацумату, заменика директора JICA Канцеларије за Балкан Јошиакија Нагату, и директора DSI Небојше Бјелотомића, учесницима се обратила и амбасадорка Александра Ковач. 
 
Амбасадорка Ковач је, захваливши JICA на континуираној подршци и сарадњи, у стварању могућности да иновативним пословним моделима и технологијама учествује у решавању актуелних друштвених питања, указала да је NINJA пројекат покренут у години јубилеја у којој су Србија и Јапан прославили 140 година пријатељства и билатералних односа. Истакавши да дуговечност пријатељства две веома удаљене земље и народа представља одличан пример истрајности оваквих односа, посебно у временима маркантних изазова, подвукла је значај управо иновативног приступа и заједничког ентузијазма, као базе за снажење и унапређење односа Србије и Јапана. 
 
Амбасадорка Ковач је констатовала да без воље за учењем или трагањем изван познатог, нико из царске породице никада не би крочио у Београд, нити би га оснивач Сеиђо Универзитета посетио у потрази за најбољом образовном праксом, као што би било упитно да ли би потомак јапанског проналазача завојнице за комарце постао Почасни генерални конзул Србије. У том контексту је истакла Србија данас показује непоколебљиву посвећеност стварању стабилног и подстицајног инвестиционог и пословног окружења. 
 
Нагласила је да је Србија, у знак признања вредности нових технологија за раст и просперитет земље и региона, кренула путем јачања локалног предузетничког талента и етаблирања као чворишта за стартапове у областима као што су биотехнологија, медицинска технологија и ИТ.  Сходно томе, акцентовала је допринос ИКТ сектора у БДП Србије и дигиталном развоју, који је видљив и кроз чланство у релевантним међународним иницијативама, отварање нових технолошких објеката и висок међународни рејтинг. 
 
Уз разумевање да је онлајн догађај Demoday прилика за отварање новог поглавља сарадње и партнерства међу пријатељима - Силицијумских долина Југоисточне Европе и Азије, амбасадорка Ковач је указала на снажан подстицај заједничког пута у изазовну будућност.