Printer Friendly Version Пријем поводом Дана државности у Амбасади Србије (15. фебруар 2023. године) @ 17 February 2023 03:29 AM
 
У Амбасади Републике Србије одржан је пријем поводом националног празника – Дана државности, на којем је представљено друго допуњено издање Малог водича о односима Србије и Јапана, који је приредила Амбасада Републике Србије у Токију у циљу обележавања 140 година од успостављања пријатељских односа две земље.
 
Амбасадорка Александра Ковач је, у поздравном говору, оценила да су Србија и Јапан прошли кроз многе велике историјске тренутке и промене на унутрашњем и спољном плану, али да су дух солидарности и ентузијазма наставили да прожимају темеље односа, док су појединци продубљивали и ширили сарадњу у свим сферама. Посебно је захвалила почасном генералном конзулу Србије и председнику компаније Кинћо Наохидеу Уејами на вишегодишњој сарадњи и посвећености у промоцији Србије, као и на томе што је подржао штампање другог издања водича.
 
Уз даље очекивање на плану успешног унапређивања политичког дијалога и сарадње са Јапаном у наредном периоду, амбасадорка је, између осталог, истакла да важну одскочницу за снажење партнерства две земље представља и неговање подстицајног пословног амбијента за јапанске компаније и инвеститоре у Србији, и проналажење нових области за сарадњу, као што су ИКТ и нове технологије.
 
Пријему су присуствовали представници оба дома Парламента Јапана, међу којима су били председник Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиро Аисава и шеф Секретаријата Лиге Минору Киући, представници Министарства спољних послова Јапана на челу са државним министром за државне послове Кенђијем Јамадом, почасни генерални конзул Наохиде Уејама, градоначелник побратима Шапца Фуђимија Мицухиро Хошино, чланови руководства Друштва Јапан-Србија, на челу са председником Тадашијем Нагаијем, бивши специјални представник генералног секретара УН Јасуши Акаши, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, академског сектора, различитих фондација, медија и невладиног сектора и други пријатељи Амбасаде.