Printer Friendly Version Kонцерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар у Амбасади (10. април 2023. године) @ 11 April 2023 12:07 PM
 
Амбасада Републике Србије у Токију организовала је концерт првакиње опере Народног позоришта у Новом Саду Јелене Кончар за жене амбасадоре и отправнице послова, као и Јапанке са којима Амбасада остварује сарадњу у различитим областима.
 
Амбaсадорка Александра Ковач је, у поздравном говору, изразила задовољство због тога што је концерт намењен женама, истакавши да је тема родне равноправности високо на агенди Амбасаде Србије у Токију, будући да се овој теми у Јапану посвећује све већа пажња.
 
Навела је да Јелена Кончар представља Србију, али и Нови Сад, који је прошле године обележио титулу Европске престонице културе, те да је уметница добила стипендију ЕУ-Јапан Феста, организације која већ више од 30 година подржава културну размену Јапана са европским престоницама културе.
 
Изразила је захвалност јапанским уметницама које су наступиле са Јеленом  Кончар - сопрану Такако Хираоки и пијанисткињама Рики Фукуди и Јошико Кадоти, као и ЕУ-Јапан Фесту, Међународној асоцијацији професора клавира Јапан  и Асоцијацији за музичку размену Јапан – Србија, који су подржали догађај.
 
Уметнице су током наступа извеле дела Стевана Христића, Милоја Милојевића, Исидора Бајића и Јосифа Маринковића, старе народне српске песме, популарне јапанске композиције и неке од најпознатијих оперских арија.
 
Након концерта гошће су имале прилику да дегустирају српска вина и посластице.
 
Догађају су присуствовале амбасадорке Аустрије, Бугарске, Гане, Уганде, Никарагве, отправница послова Колумбије, чланице Управног одбора Друштва пријатељства Србија-Јапан, учеснице програма менторства НПО J-Win за пословне жене у Јапану, представнице академског света у области музике, непрофитних организација и медија, међу којима је била и директорка међународног одељења телевизије Фуђи и друге сараднице Амбасаде.