Printer Friendly Version Серија предавања „Србија у очима Јапана“ (20. април 2023. године) @ 21 April 2023 09:41 AM
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржано је друго у низу предавања под називом “Србија у очима Јапана”, на којима ће jапанској публици бити представљено на које све начине и у којим облицима Србија инспирише појединце у Јапану.
 
Тема предавања била је „Визуелна уметност инспирисана Србијом“, а главни говорници били су фотографи Акико Кога  и Хађиме Кимура.
 
Кога је говорила о својој интеракцији с Миланом Туцовићем, сликаром и вајарoм којег је упознала током својих посета Србији, и представила низ фотографија на којима се налази Туцовић, његов атеље, дела и сцене из живота.
 
Кимура је за тему одабрао живот некадашњег физиотерапеута Црвене звезде Мише Букумировића, његову каријеру и неке од најважнијих спортских догађаја у којима је Букумировић био актер, а који су се преплитали са дешавањима на простору СФРЈ деведесетих година. Представио је своје фотографије настале у Србији током истраживања и сусрета са Букумировићем.  
 
У уводном излагању, амбасадорка Александра Ковач изразила је захвалност уметницима, оценивши да предмети њихових истраживања сведоче о томе како нечији таленат и интересантна животна прича могу да подстакну интересовање и конекцију са другом земљом, као и жељу за разумевањем њене историје. 
 
Након презентација приређен је коктел за званице, међу којима су били председник Универзитета Сеиђо, чланови руководства Друштва Јапан-Србија, представници културних удружења, новинари, историчари уметности, писци, манга уметници, фотографи и поштоваоци српске културе и уметности.