Printer Friendly Version Презентација изложбе Метроплекс 2022 – 2122 у Амбасади (12. мај 2023. године) @ 22 May 2023 06:05 AM
 
У Амбасади Србије је, 12. маја 2023. године, одржана презентација изложбе Метроплекс 2022 – 2122, која је настала у сарадњи српских и јапанских уметника у области дигиталне уметности, а која ће се током овог месеца одржати у неколико градова у Јапану. Изложба, која је већ приказана у Србији, реализована је у оквиру програма Нови Сад-Европска престоница културе и у сарадњи са ЕУ-Јапан Фестом, непрофитном организацијом која више од 30 година ради на културној размени Јапана са градовима који носе титулу ЕСОС.
 
Презентацији су, поред аутора пројекта Марка Јозића и Дејана Илића, оснивача удружења Ново културно насеље, као и уметника Ко Јамаде, присуствовали и представници ЕУ-Јапан Феста, чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, галеристи, историчари уметности и уметници чији су радови део изложбе.
 
Аутори изложбе детаљно су представили садржај изложбе, којом ће бити представљени српски и јапански уметници у области дигиталне уметности, као и концепт излагања радова помоћу технологије аугументативне реалности и другачији приступ културно-уметничким садржајима, где уметничка дела отварају потенцијале за нове извођачке идеје које доприносе децентрализацији културе и уметности.