Printer Friendly Version Амбасадорка Ковач поздравила посланике владајуће Либерално-демократске партије у оквиру догађаја који организован у Амбасади под окриљем Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија (1. јун 2023. године) @ 6 June 2023 03:12 AM

 

Амбасада је 1. јуна, у сарадњи са Парламентарном лигом пријатељства Јапан-Србија и у духу јачања парламентарне сарадње и политичког дијалога, била домаћин групи чланова Парламента Јапана, међу којима су били председник Спољнополитичког комитета Хитоши Кикавада и државна министарка Министарства унутрашњих послова и комуникација Мио Сугита.

 
Амбасадорка Ковач је посебно захвалила Лиги на иницирању поменутог окупљања, и досадашњој подршци у унапређењу билатералних односа две земље. Констатујући да се политички дијалог Србије и Јапана наслања се на 140 година пријатељства, истакла је да је значајан допринос снажењу парламентарне сарадње увећањем чланства. Подвукла је пуну посвећеност Србије решавању сукоба мирним путем, манифестујући је и инсистирањем на дијалогу са Приштином, односно испуњавању свих договорених обавеза. Мир и стабилност су кључни за развој наше земље и региона, што је препознато и иницијативама, попут Отвореног Балкана. Нагласила је да Србија, осим пријема миграната и украјинских избеглица, којима је нови дом, улаже у снажење мостова за земљама у развоју и успону, због чега је интересантна и као повезница са трећим земљама и тржиштима. 
 
Генерални секретар Лиге Минору Киући се у свом обраћању осврнуо на снажну посвећеност јачању билатералних односа између наше две земље, констатујући њихову историјску димензију, подржану међусобним поштовањем и великим уважавањем, што је омогућило продубљивање економске, политичке и културне размене.
 
Захваљујући дугогодишњој сарадњи и доприносу јапанске компаније Makoto Investments, Ltd,током догађаја су била послужена српска вина и храна.