Printer Friendly Version Промоција збирке радова Хирошија Јамасакија Вукелића у Амбасади (15. јун 2023. године) @ 16 June 2023 09:16 AM
 
У Амбасади Републике Србије у Токију одржана је промоција збирке радова „Преко брда, преко мора“ Хирошија Јамасакија Вукелића, чувеног преводиоца и предавача јапанског језика у Србији, који је прошле године одликован златном медаљом Републике Србије за заслуге.
 
Амб. Александра Ковач изразила је задовољство што ће јапанска публика бити у прилици да се упозна са  студијама, бројним чланцима, есејима, беседама и предавањима које је Хироши Јамасаки Вукелић изнедрио током своје дуготрајне и плодотворне каријере. Изразила је велику захвалност Јамасакију Вукелићу на вишедеценијском преданом раду и улози у повезивању наша два географски и културолошки удаљена народа, којима подједнако припада.
 
Аутор је са присутнима поделио носталгична сећања на своју младост у Југославији и говорио о свом новинарском доприносу бројним јапанским медијима, као и о свом преводилачком раду у последњих двадесет година, који је омогућио да се јапански читаоци упознају са делима великана српске књижевности.
 
О књизи су говорили и представник издавачке куће Генки Шобоу Кентаро Накамура и проф. Масајуки Ивата, почасни члан Српске академије наука и уметности.
 
Догађају су присуствовали почасни конзул Републике Србије у Осаки Наохиде Уејама, који је одржао здравицу, чланови руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија, представници академске заједнице, уметници и други пријатељи Амбасаде.