Printer Friendly Version Учешће тима из Републике Србије на 53. међународнoj олимијади из физике - IPhO2023 (17. јул 2023. године) @ 24 July 2023 03:40 AM
 
Јапан је био домаћин најпрестижнијег међународног такмичења из физике за ученике средњих школа - 53. међународне олимпијаде из физике (IPhO2023), која је одржана у Националном олимпијском омладинском центру у Токију, у периоду од 10. до 17. јула 2023. године, са директним учешћем такмичара, након три године.
 
Национални тим Републике Србије је овенач са 5 бронзаних медаља.
 
Такмичари, Хип Вук из Математичке гимназије, Јелесијевић Тадија из Гимназије у Крушевцу, Тодоровић Сава из Прве гимназије у Крагујевцу, Ристић Тадеј из Рачунарске гимназије и Паројчић Ђорђе из Математичке гимназије, су остварили изузетан резултат, индивидуално освојивши по бронзану медаљу, свако у својој категорији.
 
Тим Србије у Токију су предводили проф. ПМФ у Новом Саду и председник Комисије за такмичење ученика средњих школа из физике, Имре Гут и проф. ПМФ у Крагујевцу, Владимир Марковић. 
 
Завршној церемонији и уручењу медаља нашим такмичарима, одржаној 17. јула, присуствовала је привремена отправница послова.