Printer Friendly Version Отправница послова Голубовић-Дубока на 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими (6. август 2023. године) @ 10 August 2023 02:01 PM

 

Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Јапану Ивана Голубовић-Дубока присуствовала је 78. комеморативној мировној церемонији у Хирошими, где је одала пошту жртвама америчког атомског бомбардовања 6. августа 1945. године. 

Отправница послова је одала пошту жртвама које су страдале у заслепљујућем бљеску нуклеарног уништења, присуствовала потресном сведочењу хибакуше Теруко Јахате, а у вечерњим часовима је према обичају града Хирошиме, исписала симболичну поруку мира на лампиону који је заједно са неколико хиљада других плутао по реци Мотојасу поред Куполе атомске бомбе - „Сећати се прошлости значи посветити се будућности“.
 
Уз премијера Јапана Фумија Кишиде и друге високе званичнике Владе Јапана, овогодишњој комеморативној церемонији је присуствовало око 50.000 учесника, међу којима су били преживели, чланови породица жртава, као и представници 111 држава и региона, ЕУ, УН и других МО, што је чини најпосећенијом у историји њеног одржавања.