Printer Friendly Version Посета амбасадорке Ковач граду Хаконеу (21. август 2023. године) @ 28 August 2023 08:15 AM

На позив јапанске стране, амбасадорка Републике Србије Александра Ковач је, 21. августа, посетила град Хаконе у префектури Канагава, у циљу даље промоције Србије у унутрашњости Јапана, учвршћивања контаката са локалним представницима и испитивања могућности за сарадњу.

Током куртоазног сусрета са градоначелником Хиројукијем Кацуматом,  амбасадорка Ковач упознала је саговорника са обележавањем 140 година билатералних односа током 2022. године, унапређењем политичког дијалога две земље и узлазним трендом у економској сарадњи. Информисала је о активностима Амбасаде на плану подршке јачању јапанских инвестиција у Србији и расту трговинске сарадње. Истакла је да смо заинтересовани да оснажимо везе са градовима широм Јапана, те да у префектури Канагава негујемо традиционално добре односе.
 
Амбасадорка Ковач имала је прилику да посети поједине локалне компаније и објекте у области прехрамбене индустрије и хотелијерства, са којима је размотрила могућност заједничке сарадње. Реализовала је сусрет и са Шуђијем Озавом, старешином Хаконе шинтоистичког храма из 8. века, иначе значајног културног добра Јапана, који је том приликом исказао захвалност Србији на значајној помоћи јапанском народу после земљотреса 2011. године и показао велико занимање за историјат односа пријатељства две земље.