Printer Friendly Version Посета министарке рударства и енергетике Републике Србије Дубравке Ђедовић Хандановић Јапану (18.-22. септембар 2023. године) @ 23 September 2023 10:16 AM
 
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић боравила је, од 18. до 22. септембра 2023. године, у радној посети Јапану, током које се срела са јапанским званичницима и руководством појединих компанија.
 
Са министром економије, трговине и индустрије Јапана, Јасутоши Нишимуром, министарка је разговарала о даљој билатералној сарадњи две земље, посебно о процесу енергетске транзиције и сарадњи у области енергетике и разменила ставове о енергетској политици и значају диверсификације извора енергије и декарбонизације. Министарка Ђедовић Хандановић изразила је жељу за даљим јачањем сарадње са јапанском владом и компанијама у циљу проширења технологија чисте енергије, укључујући хидроелектране.
 
Са вишим извршним потпредседником Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Ђунићијем Јамадом разговарано је о продубљивању сарадње са овом институцијом и новим пројектима у области енергетике, пре свега подршци за изградњу реверзибилне хидроелектране Бистрица.
 
На састанку са јапанском пословном федерацијом Кеиндарен, Ђедовић Хандановић је представнике водећих јапанских компанија упознала са пословним амбијентом у Србији и потенцијалима за инвестирање у енергетски сектор.
 
Министарка је током сусрета са Ићиром Аисавом, председником Парламентарне лиге пријатељства Србија-Јапан истакла добрe и пријатељскe односe две земље, који трају 141 годину, и који се последњих година додатно унапређују.