Printer Friendly Version Конференција о Николи Тесли у Токију (14. октобар 2023. године) @ 18 October 2023 08:13 AM
 
Институт Никола Тесла, јапанска невладина организација која се бави проучавањем Теслиног дела, организовао је у Токију, уз подршку Амбасаде Републике Србије, научну конференцију о овом великом српском научнику, поводом 80. годишњице од његове смрти.
 
Амбасадорка Александра Ковач дотакла се у свом обраћању доприноса Николе Тесле развоју савремене цивилизације, као и његовог поноса на српско порекло. Истакла је да се Теслина архива, коју је Унеско прогласио сећањем света, чува у Музеју Николе Тесле у Београду. Изразила је захвалност Институту Никола Тесла на дугогодишњем преданом раду у промоцији Теслиног лика и дела у Јапану, као и другим институцијама и организацијама које су подржале организацију овако значајног догађаја.
 
У оквиру веома садржајног програма скупа, присутнима  се обратио и бивши амбасадор Јапана у Србији и председник Друштва пријатељства Јапан-Србија Тадаши Нагаи, док је Акира Ћиба, професор на Токијском институту за технологију, који је 2020. године добио награду Никола Тесла од међународног Института инжењера електротехнике и електронике за своја истраживања у вези са безлежајним мотором, одржао главно предавање у којем је објаснио разлике између једносмерне и наизменичне струје и представио бројне примере тога како се Теслини изуми још увек користе у савременом друштву.
 
Ученица средње школе из префектуре Канагава кадена Момока представила је свој проналазак у чијој изради је користила мали Теслин трансформатор.
 
Масаки Шиндо из Института Никола Тесла говорио је о филмовима произведеним у бившој Југославији и Сједињеним Америчким Државама и упознао публику са популаризацијом Тесле широм света, док је члан руководства Друштва пријатељства Јапан-Србија Осаму Хирашита говорио о томе како је, уз подршку Амбасаде Р. Србије, организовао израду једине бисте Николе Тесле у Јапану, која је годинама била изложена у музеју Tокијске електроенергетске компаније, а након затварања музеја пренета у Амбасаду.
 
У другом делу конференције одржан је панел о Теслином животном и професионалном развоју на којем су учествовали почасни професор Института за технологију у Каназави Јуђи Окита, бивши професор Универзитета Отани Јошиказу Икеда, бивши директор Друштва историје науке у Јапану Јасу Фурукава и професор на Универзитету у Осаки Макото Кикући, који је претходно емитовао кратак филм о Теслином трансформатору и извео демонстрацију стварања звука уз помоћ инструмента теремин.
 
Конференцији, коју је било могуће пратити и онлајн, присуствовао је велики број грађана, истраживача, професора, предавача и студената.