Printer Friendly Version Посета префектури Акита (30.-31. октобар 2023. године) @ 2 November 2023 07:49 AM

 

Амбaсадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач боравила је, на позив Међународног универзитета у Акити, 30. и 31. октобра 2023. године, у посети префектури Акита и овом универзитету, где је одржала предавање на тему билатералних односа Србије и Јапана и родне равноправности у Републици Србији.

 
У оквиру посете, амбасадорка Ковач састала се с гувернером префектуре Акита Норихисом Сатакеом, с којим је разговарала о билатералним односима, развоју економске сарадње и иницијативама на том плану.
 
Током предавања на Међународном универзитету у Акити, који се убраја у 15 најбољих високошколских установа у Јапану, амбасадорка Ковач говорила је о историјском развоју и културном наслеђу Србије, као и о везама са Јапаном и историјату успостављања и развоја билатералних односа. Представила је законске регулативе и видљиве резултате Србије на плану родне равноправности и оснаживања политичког учешћа жена, као и у погледу повећања броја жена предузетника и ефикасности сиcтема обавезујућих квота.
 
У делу предвиђеном за питања и одговоре, студенти су се интересовали за наше виђење положаја жена у Јапану, као и о изазовима у постизању бољих стандарда и мењања културних образаца.
 
Након предавања, амбасадорка Ковач сусрела се с председником ове образовне институције Монтеом Касимом, с којим је размотрила могућности за успостављање сарадње са универзитетима у Србији, што би, како је оцењено, била изузетна прилика за јачање академских, али и веза у другим областима билатералне сарадње.